Poznaj 5 powodów, dla których warto uzdatniać wodę w kuchni

Filtr do wody pitnej – do warto wiedzieć
Filtr do wody pitnej – do warto wiedzieć?
3 stycznia, 2020
Choroby wywoływane przez złą zanieczyszczoną wodę
Choroby wywoływane przez złą zanieczyszczoną wodę
10 stycznia, 2020
Pokaż wszystkie
Poznaj 5 powodów, dla których warto uzdatniać wodę w kuchni

Woda jest substancją, która poza tlenem jest bez wątpienia najważniejszym czynnikiem dla naszego zdrowia oraz życia. Oczywiście woda czysta, bez zanieczyszczeń. Korzystamy z niej nie tylko ją spożywając bezpośrednio, ale także przygotowując na jej bazie posiłki, kąpiąc się w niej, używając jej w sprzętach AGD (np. żelazka) oraz ogrzewając nią mieszkania i domy. Niezwykle ważnym jest, by woda jaką wykorzystujemy była pozbawiona toksyn chemicznych i zanieczyszczeń biologicznych. Poniżej przedstawimy 5 powodów, dla których warto uzdatniać wodę w kuchni.

Wodę z kuchni możemy mieć z dwóch źródeł. Może to być woda wodociągowa (wodociągi już ją dla nas odpowiednio oczyszczają) lub woda wydobywana z własnego ujęcia- ze studni. Woda, jaka trafia do naszych kranów z wodociągów jest w zasadzie zdatna w 100% do spożycia- można jedynie poprawić jej walory poprzez użycie filtrów w dzbankach lub butelkach.  Woda pobierana z własnego ujęcia powinna być poddana analizie, która wykaże jej skład. Trzeba sprawdzić czy woda taka nie ma np. nadmiaru żelaza w swoim składzie. Innym problemem mogą być azotany lub mikroorganizmy.

1 powód: woda powinna być zdatna do picia na co dzień

Warto zadbać o to, by w kranie płynęła zdatna do spożycia woda, którą można pić bezpośrednio po nalaniu jej do szklanki- bez konieczności przegotowywania jej. Jeżeli nie lubimy pić wody prosto z kranu, warto wyposażyć się w dzbanek filtrujący bądź butelkę z filtrem- znacząco poprawiają one smak i zapach wody, a przefiltrowana woda idealnie nadaje się do picia, gotowania na niej, używania jej w czajnikach i żelazkach.

2 powód: czysta i zdrowa woda to smaczniejsze posiłki

Jak już napisane było powyżej- filtrowana i zdrowa woda pozbawiona jest np. nieprzyjemnego smaku i zapachu. Pozbycie się z wody związków chloru i jego pochodnych znacząco wpływa na smak przygotowywanych potraw.

3 powód: więcej pieniędzy w portfelu

Filtrowanie wody i bezpośrednie jej spożycie z kranu to nie tylko działanie proekologiczne, ale także sposób na spore oszczędności. Jeżeli my i nasi domownicy lubią pić dużo wody i na co dzień odpowiada to np kilku butelkom wody w plastiku- zdecydowanie warto postawić na własne filtrowanie. Sam dzbanek filtrujący ma wydajność około 200 litrów przefiltrowanej wody- odpowiada to mniej więcej ponad 100 półtoralitrowym butelkom wody ze sklepu!

4 powód: możemy mieć wodę taką, jaką chcemy

Na rynku jest dostępnych wiele sposób na własne uzdatnianie wody. To powoduje, iż mamy wybór tego, jaką wodę chcemy pić. Możemy np. wybrać filtr uzdatniający wodę przez odwróconą osmozę- woda taka wzbogacona jest w wolny wodór i sporo magnezu. Możemy dowolnie regulować ilość minerałów w wodzie.

5 powód: woda idealna do wszystkiego

Woda filtrowana nie jest jedynie idealna do spożycia, ale, jak już wspomniano, można za jej pomocą zrobić dużo więcej. Woda taka jest np. bardzo dobra do przemywania delikatnych powierzchni podczas sprzątania. Taka woda jest także bardzo dobra do mycia warzyw i owoców. Przefiltrowana woda jest polecana do przygotowywania na jej bazie posiłków dla niemowląt oraz dla dzieci.