Filtr do wody pitnej – do warto wiedzieć?

Poznaj 5 powodów, dla których warto uzdatniać wodę w kuchni
Poznaj 5 powodów, dla których warto uzdatniać wodę w kuchni
7 stycznia, 2020
Pokaż wszystkie
Filtr do wody pitnej – do warto wiedzieć

Filtrowanie wody staje się coraz powszechniejsze. Na rynku znaleźć można co najmniej kilka sposób na zdrową i czystą wodę filtrowaną- to, co wybierzemy zależy tylko od naszych potrzeb i preferencji. Filtrowanie wody to działanie bardzo dobre dla środowiska naturalnego, a także dla budżetu domowego. Pozwala ono w znacznej mierze ograniczać zużycie plastiku oraz oszczędzać pieniądze. Specjaliści przekonują, iż woda prosto z kranu jest już zdatna do bezpośredniego spożycia, jednak, jeżeli chcemy mieć wodę o wyższych walorach zapachowych, smakowych oraz wodę bez kamienia i wzbogaconą np. w magnez- warto postawić na domowe filtrowanie.

Kup filtry na https://sklep.dafi.pl/produkty/filtry-do-wody.html.

W sklepach z wyposażeniem domu znaleźć można zarówno filtry uzdatniające wodę za pomocą węgla aktywnego i żywicy jonowymiennej (np. w dzbankach czy w butelkach filtrujących), można też uzdatniać wodę przy pomocy odwróconej osmozy. Odwrócona osmoza wypłukuje, jednakże z wody cenne minerały, stosując więc takie rozwiązanie warto wyposażyć się w specjalny mineralizator.

Filtr do wody dla całego domu

Wodę filtrować możemy na bieżąco do spożycia w dzbankach, ale możemy wyposażyć także nasz dom w na rurowe filtry do wody, które będą ją filtrować dla całego domu- dla całej instalacji. Filtr taki jest bardzo korzystny dla naszych baterii łazienkowych i kuchennych- ochroni je przed zanieczyszczeniami oraz osadzaniem się w nich nadmiernej ilości kamienia. Taki filtr musi mieć wydajność dostosowaną do przepływu wody.

Filtry kuchenne

Można także postawić na filtry, które będą specjalnie przeznaczone do wody pobieranej w kuchni- a więc najczęściej do wody pitnej. W sklepach można znaleźć zestawy filtrów, które montuje się najczęściej w szafce pod zlewem. Ich zadaniem jest sprawić, by woda lana prosto z kranu miała odpowiedni smak i zapach, była klarowna i idealna do bezpośredniego picia i gotowania. W przypadku braku miejsca pod zlewem, filtry takie można zamontować na kranie.

Dzbanki i butelki filtrujące

Poza filtrami dla całej instalacji domowej, filtrami montowanymi w kuchni, mamy także możliwość filtrowania wody w dzbankach i butelkach filtrujących. Projekty dzbanków i butelek są dziś tak liczne, iż można je idealnie dobrać do aranżacji całej kuchni i traktować jako ciekawy sposób na serwowanie wody rodzinie i gościom. Korzystając z niego, można poprawić jakość wody wodociągowej w zakresie walorów smakowych, zapachu oraz barwy, usunięcia twardości i związków chloru.

Umieszczony w filtrach w dzbankach i w butelkach węgiel aktywny pochłania chlor i jego pochodne oraz związki organiczne. Żywica jonowymienna, będąca drugim składnikiem filtra, zmiękcza wodę usuwając z niej nadmiar kamienia, posiada też działanie bakteriobójcze. Filtry działają do momenty, kiedy ich składniki- węgiel i żywica- się na nasycą. Wymienia się je średnio co 4 tygodnie na nowe. Jeżeli leży nam na sercu dobro środowiska (a powinno!) po zużyciu filtra należy wyrzucić go do pojemnika na plastik- może zostać on poddany recyklingowi. Wkłady, czyli węgiel i żywica są substancjami naturalnymi, ulegają więc one całkowitej biodegradacji.